Kepentingan Menggunakan Sunblock Untuk Kekal Cantik dan Menawan

Instagram


Salam Sejahtera para pembaca yang budiman.

Bicara kali ini adalah mengenai kepentingan Pelindung cahaya matahari (Sun Block)
.
Apakah anda tahu akan kepentingan SUN BLOCK dalam hidup anda ?



Sun Block boleh:-



1. Melindungi kulit dari sinaran matahari seperti UVA & UVB
2. Melindungi protein di bawah permukaan kulit seperti keratin, elastin dan kolagen.
3. Melindungi dari penyakit lain seperti katarak,kerosakan kulit dan merendahkan imunisasi badan.
4. Melindungi kulit dari kecepatan kadar penuaan kulit seperti kedutan,kenduran,bintik-bintik hitam dan jeragat.

Antara perkara yang perlu diberi perhatian ketika mengunakan sun block adalah.
1.Pastikan Sunblock anda mempunyai SPF 30 atau SPF 50.
2. Pastikan Sunblock anda melindungi kulit anda dari UVA dan UVB.
3. Sunblock di pakai 20 minit sebelum anda keluar dari rumah di pagi hari.





Ramai diantara kita pakai sunblock sekali jer masa nak pergi kerja ,ada juga orang kata sunblock boleh pakai sekali jer sehari. Sunblock yang disapukan pada kulit lama kelamaan akan hilang, bila terkena peluh, mencuci wajah,berwuduk atau mengelap wajah kita dengan sapu tangan.Jadi sun block perlu diulang pengunaannya. Sun block boleh diulang pakai selang 3-4 jam.

SPF singkatan kepada Sun Protection Factor (Faktor Perlindungan Matahari). Kandungan nombor SPF yang tinggi menunjukkan perlindungan daripada sinaran UVB yang menyebabkan kulit kita menjadi gelap dan sunburn.  Lama kelamaan flek dan spot hitam mula muncul di permukaan wajah epidermis kerana bahagian kulit itu terletak di bahagian paling atas.








Tahukah anda, lebih tinggi nombor SPF, lebih lama ia dapat memberi perlindungan dari sinaran UVB. PA pula menunjukkan perlindungan dari sinaran UVA. Sinaran UVA lah yang menyebabkan masalah penuaan kulit pra matang.





Dan angka-angka kat belakang SPF tu sebenarnya dapat memberitahu kita berapa lama sunblock tersebut dapat melindungi kita daripada sinaran matahari. Jom ambil contoh SPF50 (50x10= 500 minit atau 8 jam 30 minit!!!) 

Kenapa perlu dikalikan dengan 10 minit pula??

Sebab purata kulit manusia mulai merah selepas 10 minit pertama apabila terdedah kepada sinaran matahari.

Sinaran matahari memang baik untuk tubuh, tapi jika lebih dari 9 jam akan mengakibatkan kulit terbakar dan keluar bintik hitam di wajah.  Sinar ultraviolet juga boleh mengakibatkan melanoma iaitu sejenis kanser kulit yang paling berbahaya.

Untuk si cantik sekalian, jangan sesekali abaikan benda ni, walau sesibuk mana pun kita, jangan tinggalkan langkah pemakain sunblock dalam penjagaan kulit kita.


Pakailah sunblock atau krim pelindung UV pasa wajah dan bahagian tubuh yang tidak tertutup seperti tangan dan kaki.

Perhatikan juga berapa jumlah SPF atau Sun Protector Factor yang tertera pada labelnya, jika SPS 35, bermaksud anda mendapat perlindungan selama 350 minit.

Biasanya produk yang memliki label bertuliskan "Mengandungi UVA/UVB Filter' atau SPF kurang dari 15 dikategorikan sebagai sunscreen atau krim yang hanya mengandungi bahan penapis sinaran ultraviolet.

Pilihlah Sun Protection yang baik iaitu yang mengandungi 3 bahan seperti titanium dioxide, octylmethoxycinnamate dan oxybenzone.  Sunblock yang mengandungi ketiga-tiga bahan ini adalah sunblock yang terbaik.

Produk Terbaik yang Disyorkan
Jika anda masih tercari-cari sunblock yang terbaik atau tidak tahu memilih sunblock yang sesuai, saya cadangkan agar anda gunakanlah Sun Protection SPF50 dari Zarraz Paramedical.  Sunblock Zarraz ini bukan hanya untuk perlindungan kulit dari sinaran UVA/UVB tapi ianya juga berfungsi sebagai rawatan.




Agen perlindungan UV yang berkesan melindungi kulit 500 minit di bawah cahaya matahari. Mengandungi 3 gabungan khasiat, vitamin E, bunga matahari dan jojoba sebagai anti oksida. Mengandungi khasiat nutrisi di dalam raspberry yang mempunyai Anthocyanins membuatkan usia lebih muda 4 tahun juga anti-kanser.

Kelebihan utama produk : 
  • Medium anti-oksidan terbaik.
  • Melindungi kulit anda daripada UVA & UVB selamat 500 minit.
  • Membunuh sel penyakit eczema, psoriasis dan sel kanser.
  • Jaminan kulit kelihatan muda 4 tahun dari sebelum.

Penggunaan Yang Betul Menggunakan Sun Protection SPF-50 (Untuk Kulit Bersinar) 
  • Gunakan sekerap mungkin pada waktu siang & malam
  • Picit 1-2 pam keseluruhan wajah
  • Untuk penggunaan pada waktu siang, lebihkan pada bahagian gelap, eczema, sensitif & boleh dijadikan rawatan mata seperti 'dark eye ring' dan 'eye bag'
  • Tepekkan pada wajah anda dan gosok secara perlahan-lahan

TESTIMONI PENGGUNA PRODUK






LOVE,

PAKAR KECANTIKAN PERIBADI ANDA..

WATSAPP / CALL / SMS : 013-3502004 (ALEEZA)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...