Cara Merawat Bibir Supaya Kelihatan Cantik Dan Menawan

InstagramBibir adalah bahagian yang paling penting dari wajah selain daripada mata. Semua wanita ingin memiliki bibir yang sempurna, kerana ianya merupakan salah satu aset yang berharga bagi perempuan.  Selain itu, bibir yang sempurna benar-benar dapat menjadikan wajah kelihatan lebih cerah, lebih sihat dan lebih sempurna! Berikut adalah tips bagi merawat bibir agar kelihatan sempurna.


§  Membersihkan kulit bibir

Pastikan bahawa kulit bibir dibersihkan secara teratur. Ini tidak bererti bahawa membersihkan kulit bibir menggunakan loofah dan menggosok bibir dengan keras. Tidak, hanya menggosok ringan mengunakan berus gigi lembut dengan gerakan melingkar. Ini akan menghapus semua sel-sel mati dan melembutkan bibir. Namun begitu, selalu ingat untuk melembabkan bibir dengan baik setelah dibersihkan. Kalau tidak, bibir akan menjadi lebih kering dari sebelumnya. Pembersihan seminggu sekali sudah cukup untuk menghapuskan sel-sel yang mati.
§  

Gula dan air mawar

Membersihkan bibir dengan lembut, menggunakan air mawar dan gula juga boleh member kesan yang baik. Tidak hanya melembutkan bibir tetapi juga memberi mereka aftertaste manis yang sangat kissable. Lebih dari itu, dengan menggunakan kaedah ini akan menghindari kemungkinan menggaru bibir dan juga mengurangi kekeringan pada bibir. Kaedah pembersihan kulit bibir dapat digunakan sehari-hari dengan menggunakan gula dan air mawar yang tidak berbahaya bagi bibir.
§  

Minum banyak air

Bahagian tubuh yang pertama yang menunjukkan efek dehidrasi adalah bibir. Minum cukup air setiap hari akan memastikan bahawa bibir tidak kelihatan kering, kasar atau pecah-pecah.
§   

Gunakan lip balm

Selalu gunakan lip balm sebelum mengenakan lipstik. Lip balm membuat lipstik kelihatan segar sepanjang hari dan juga akan melindungi bibir dari kerosakan kimia yang dapat disebabkan dari bahan lipstik tersebut.
§  

 Pelembab malam

Pelembab malam adalah kunci untuk bibir yang sempurna. Pastikan bahawa menerapkan lapisan tebal pelembab pada bibir sebelum tidur. Lapisan harus cukup tebal sehingga bibir kelihatan putih (atau sesuai warna pelembab).
§   

Diet sehat

Diet sehat adalah cara termudah untuk memiliki bibir yang sehat sempurna. Buah-buahan dan sayuran akan menjaga bibir tetap kelihatan cantik berwarna merah muda dan terhidrasi.

Selamat Mencuba! ;)

1 comment:

  1. Punya bibir cantik itu keinginan kita semua ya. Cara alami seperti minum air putih dan istirahat penting sekali. Gula dan air mawar belum pernah saya coba.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...